En invånare i Spanien installerade en övervakningskamera på sin fastighet som täckte ett område med 360 graders vy och var riktad mot bostadens veranda. Problemet var att kamerans omfattande räckvidd även fångade grannarnas uteplats, vilket ledde till en konflikt. Grannen anmälde händelsen till den spanska dataskyddsmyndigheten. Trots upprepade försök från myndigheten att komma i kontakt med den kameraövervakande grannen, valde denne att inte svara. Myndigheten inledde därför ett sanktionsförfarande mot personen som installerat kameran.
Efter att ha granskat fallet konstaterade dataskyddsmyndigheten att den ansvarige hade brutit mot principen om uppgiftsminimering enligt GDPR. Uppgiftsminimeringsprincipen innebär att insamling av personuppgifter, inklusive videomaterial, bör begränsas till vad som är nödvändigt för att uppnå ett specifikt syfte. Myndigheten noterade att det under vissa omständigheter kan vara nödvändigt att övervakningskameror fångar privata utrymmen för att säkerställa säkerheten, men att dessa kameror då bör vara inställda för att minimera insamlingen av sådana bilder.
I detta fall menade dataskyddsmyndigheten att kameran hade kunnat placeras på ett annat sätt för att undvika att spela in grannens uteplats i sådan omfattning. Eftersom detta inte gjordes, ansåg myndigheten att säkerhetsåtgärden inte var proportionerlig och att den bröt mot kravet på nödvändighet enligt GDPR. Som ett resultat av detta beslutades en sanktion på €300.