Kammarrätten i Stockholm har nyligen avkunnat en dom som klargör relationen mellan Sveriges grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen och GDPR. Beslutet innebär att GDPR kan tillämpas även när ett företag innehar ett frivilligt utgivningsbevis.
Ett företag ansökte hos Åklagarmyndigheten om att få ut personuppgifter med hänvisning till ett frivilligt utgivningsbevis. Företaget hävdade att uppgifterna behövdes för framtida journalistisk verksamhet. Åklagarmyndigheten avslog dock begäran med motiveringen att företagets huvudsakliga ändamål inte var journalistiskt, utan snarare inriktat på bakgrundskontroller och konsultverksamhet inom rekrytering.
Kammarrätten bekräftade Åklagarmyndighetens beslut och fastslog att undantaget för journalistisk verksamhet enligt den svenska Dataskyddslagen inte alltid är tillämpligt. Domstolen betonade att en avvägning måste göras mellan skyddet för den enskildes integritet och de grundlagsskyddade rättigheterna för innehavare av utgivningsbevis. I detta fall vägde de registrerades rättigheter tyngre, särskilt med hänsyn till att uppgifterna gällde lagöverträdelser och kunde leda till allvarliga ingrepp i den enskildes privat- eller yrkesliv vid ett utlämnande. Unionsrättens företräde och EU-domstolens praxis krävde denna avvägning, vilket resulterade i att företagets överklagande avslogs.