Articles » Ny forskning avslöjar: Svårt att skilja på AI och mänskliga röster

Ny forskning avslöjar: Svårt att skilja på AI och mänskliga röster

29 juni, 2024
1 min läsning

Forskare vid Universitetet i Oslo har upptäckt att människor har svårt att särskilja mellan mänskliga och AI-genererade röster. I en studie med 43 deltagare som fick lyssna på röster med olika känslouttryck visade det sig att mänskliga röster identifierades korrekt 56 procent av gångerna, medan AI-röster identifierades korrekt 50 procent av gångerna. Caroline Skjegstad, doktorand vid universitetet, påpekar att tekniken för att skapa AI-röster har nått en nivå där de nästan är omöjliga att skilja från riktiga mänskliga röster. “Vi kan nu klona en persons röst från bara några sekunders inspelning”, säger hon. 

Trots att våra öron inte alltid kan avgöra om en röst tillhör en människa eller en AI, avslöjar hjärnskanningar att hjärnan reagerar olika. När deltagarna hörde mänskliga röster aktiverades hjärnområden kopplade till minne och empati, medan AI-röster aktiverade områden relaterade till feldetektering och uppmärksamhetsreglering. Studien visade också att neutrala röster ofta tolkades som AI-genererade, medan glada röster ofta uppfattades som mänskliga.

Forskningen understryker de utmaningar vi står inför när det gäller att identifiera AI-röster och hur vår hjärna bearbetar dessa intryck på olika sätt. Det är en påminnelse om att trots teknologins framsteg finns det fortfarande subtila skillnader i hur vi uppfattar och reagerar på röster. Denna instinkt kan vara avgörande för framtida utveckling av både AI-teknik och metoder för att bättre förstå och identifiera AI-röster.

Dela:

Rekommenderade artiklar

Rulla till toppen