Articles » Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) lämnar yttrande över förslag till ändrade regler gällande kamerabevakning

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) lämnar yttrande över förslag till ändrade regler gällande kamerabevakning

26 juni, 2024
1 min läsning

En statlig utredning har lagt fram förslag på betydande förändringar av reglerna kring kamerabevakning. Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har nu lämnat ett yttrande till denna utredning, benämnd Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och utökade möjligheter (SOU 2024:27). I sitt yttrande menar IMY att det finns risk att lättnaderna enligt förslaget kan leda till mer otillåten kamerabevakning i samhället. 

En av förändringarna föreslår att kravet på tillstånd för vissa aktörer att bedriva kamerabevakning helt tas bort. Enligt IMY finns det risker med detta tillvägagångssätt, särskilt att det kan leda till en ökning av otillåten kamerabevakning i samhället. IMY motsätter inte förslaget, men betonar att riskerna det medför måste tas på allvar. IMY påpekar att även om tillståndskravet avskaffas, innebär det inte automatiskt att aktörer kommer att kunna öka sin bevakning. Istället kommer ansvaret att ligga på dem själva att bedöma om deras bevakning är laglig. Detta kan skapa svårigheter och IMY förväntas behöva ge mer vägledning till aktörerna och utföra noggrannare granskningar av pågående kamerabevakning.

En annan aspekt som IMY framhåller är förslaget om att ge brottsbekämpande myndigheter utökade befogenheter att kamerabevaka platser där brott inte tidigare har begåtts. Trots att IMY förstår behovet av sådan bevakning, varnar de för risken att övervakning kan ske även i situationer med låg risk för mindre allvarliga brott. IMY har även synpunkter på förslaget om undantag från skyldigheten för brottsbekämpande myndigheter att informera om kamerabevakning i vissa fall. De betonar att ett sådant undantag kan likna ett hemligt tvångsmedel. IMY har förståelse för myndighetens behov av kamerabevakning och motsätter sig inte helt ändringarna i förslaget, men betonar riskerna det medför.

 

Se nyheten här

Dela:

Rekommenderade artiklar

Den slovenska dataskyddsmyndigheten inledde en undersökning av ett slovenskt företag som infört kameror för att övervaka arbetsområdet, i enlighet med den slovenska dataskyddslagen. Lagen tillåter kameraövervakning vid arbetsområden då det är strikt nödvändigt av säkerhetsskäl för personer eller föremål. Myndigheten menar att kameraövervakningen bryter mot både slovensk lag och GDPR....
Rulla till toppen